Predavanje Živeti z najstnikom, 20. 11.

Od trenutka, ko je začelo biti novo srce, starši iščemo načine in metode, kako vzgojiti otroka, da bo znal poskrbeti zase, da bo samostojen, da mu bo mar za druge ljudi,...

Mladostništvo pravijo, da je popravni izpit za starše :) Živeti z najstnikom je viharno, dinamično, polno čustev, dogovarjanj,...
 
Da bi lažje vijugali skozi ta vihar, se bomo na predavanju pogovarjali o naslednjih temah:
 
  • Kateri so pogoji za zdrav razvoj in kaj pomenijo?
  • Poznate tvegana vedenja mladostnika?
  • Kako vzgoja vpliva na agresivnost in odvisnost?
  • Je uporništvo problematično?
  • Spreminjati problem v talent- je to mogoče?
 
Se vidimo v  ponedeljek, 20.11., ob 18:00, v prostorih Unipas, Poljanska 4, pri Teološki fakulteti.
Predavata dr. Lucija Hrovat, vzgojiteljica in zakonska in družinska terapevtka
                 mag. Romana Čolić
 
 
Prijave sprejemamo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , do petka, 17.11.
 
Plačilo: 20 eur na osebo, 25 eur na par.
 
Prijava je popolna, ko se izvede plačilo na:
 
Srce, Lucija Hrovat, s.p.
Zgoša 36
Begunje na Gorenjskem
 
TRR: SI56 6100 0000 4709 988 Delavska hranilnica
 
Namen: napišite svoje ime in priimek in naslov predavanja

Delavnice osebnostne rasti 2016

Delavnice »Ti mi boš srce razširil«

so v spomladanskem obdobju letošnjega leta 2016 

potekale v mesecu marcu, aprilu,

zadnja bo v maju.

Več ...

Piran: Postne duhovne vaje v tišini 2016

Osebno vodene duhovne vaje v tišini za študente in mlade v poklicih bodo od 16. do 20. marca 2016 v Piranu. 

Več ...

Posnetki Nikodemovih večerov

Klik na naslov večera ali na ikono Več ... vas bo pripeljal do kratkega opisa, fotografij in audio ali video posnetkov željenega srečanja.

 

Nikodemovi večeri 2014

48. Nikodemovi večeri so od 17. do 27. novembra 2014. V osmih večerih preko predavanj in okroglih miz obiskovalcem pomagamo razumeti in ovrednotiti povabilo papeža Frančiška: »Pojdite na obrobje!« (Veselje evangelija, 20 in 46).

Z obrobjem se človek lahko srečuje na osebni ravni, kjer ga marsikaj ovira pri tem, da bi živel v polnosti; lahko se z njim srečamo v Cerkvi, oziroma se mora z njim Cerkev srečevati in v obrobnih skupinah videti izziv za poslanstvo (delo z brezdomci, revnimi, Romi, …); niti mu ni tuje družbeno okolje, morda se na njem včasih nahajajo tudi verske skupnosti.

Vabljeni vsak večer ob 19.30 v dvorano Teološke fakultete, Poljanska 4, Ljubljana (zemljevid)

Podrobnosti programa...

Nikodemovi večeri 2013

Nikodemovi večeri 2013: Spremembe?!

Na pogovornih večerih, ki jih priredimo vsako leto v novembru, študentje, izobraženci in drugi zainteresirani razpravljajo o aktualnih vprašanjih z različnimi sogovorniki iz sveta znanosti, kulture, politike gospodarstva.

Letošnji 47. Nikodemovi večeri bodo potekali od 11. do 21. novembra 2013 v Ljubljani. Pripravljata jih Unipas in Socialna akademija. Večina večerov bo v dvorani Teološke fakultete, po en večer pa v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu in v Unionski dvorani.

Letošnja tema večerov so spremembe, saj zaznavamo, da je v teh razmeroma razburkanih časih o tem treba razmišljati in se pogovarjati.

Ponedeljek, 11. 11. 2013 – Dvorana Teološke fakultete, ob 19.30
Svež veter papeža Frančiška
mag. p. Branko Cestnik CMF, duhovnik, klaretinec, teolog in filozof
Tino Mamić, samostojni novinar, univ. dipl. prof. zgodovine
dr. Andrej Saje, duhovnik, doktor kanonskega prava s specializacijo v pravni sodni praksi, študijski prefekt ljubljanskega semenišča

Kako postati dobra blagovna znamka kristjana? Je dober kristjan podoba, ki jo uteleša papež Frančišek? Pravi kristjan, naj bi bil oseba, ki spozna in prizna, da je grešna in se nato v življenju ravna v skladu z Božjimi zapovedmi. Vera vodi kristjana k prizadevanju za poštenost v politiki in gospodarstvu, v izobraževanje otrok, v spoštovanje narave in k odprtosti za dialog z pripadniki drugih verstev in nadzorov.

Kristjan razmišlja in premaguje ovire v obliki predsodkov, stereotipov, klišejev in neumnosti ter greha. Razmišljati in verovati pomeni ne le postajati srečen, temveč tudi aktivno sodelovati v bojih za pravičnost, demokracijo in svobodo. Graditi moramo zdravo skupnost in odgovorno civilno družbo. Papež nam s svojim delom daje zgled. Spet nam skuša približati Cerkev, ki je marsikje bila preveč oddaljena od potreb ljudi in se je preveč ukvarja sama s sabo. Narediti skuša skupnost, ki bo še bolj vključevala laike, vodila  odgovorno ekonomijo in prevzemala pogumno odločitve in odgovorno posledice.

Torek, 12. 11. 2013 – Dvorana Teološke fakultete, ob 19.30
Jutri naših otrok
Kakšen bo svet jutri in kako zanj vzgajati mlade danes?
dr. Karel Gržan, duhovnik, magister teologije in dr. znanosti s področja literarnih ved
Melita Kordeš Demšar, socialna pedagoginja in direktorica Monessori inštituta
Silva Matos, dipl. psihologinja in psihoterapevtka
Milan Matos, bivši direktor Mladinske knjige

Znan je rek: Na mladih svet stoji! A vendar prihodnost sveta krojijo odrasli. Pogosto z zaskrbljenostjo gledamo na to, kakšne posledice za prihodnost bodo imela dejanja današnjih politikov … oz. kakšen svet bomo zapustili zanamcem …

Od koga je odvisno, kakšen bo svet jutri? Kakšen svet želimo za naše otroke, vnuke? Kaj (lahko) storimo za to danes? Kakšno vlogo ima pri tem vzgoja? Katera področja zaobjema ta vzgoja – družina, šola, razne institucije? Kaj lahko pri tem stori Cerkev?

Sreda, 13. 11. 2013 – Zavod sv. Stanislava (Štula 23, Ljubljana Šentvid,) ob 18.00
Akademija ob 20-letnici Škofijske klasične gimnazije

Organizira: Zavod sv. Stanislava

Četrtek, 14. 11. 2013 – Dvorana Teološke fakultete, ob 19.30
Dotik Božjega
p. Vili Lovše DJ, duhovnik, jezuit, predstojnik skupnosti jezuitov pri sv. Jožefu
Mojca Giacomelli, pobudnica ustanovitve centra Živi na polno
Ema Kotar, absolventka etnologije in kulturne antropologije, skupnost Emanuel

Človek se nenehno spreminja – v dobro ali slabo; stagnirati ne more. Evangelij mi pomaga, da se spreminjam v dobro. Postajal naj bi vse bolj to, kar je Božja zamisel zame. Razberem jo lahko tudi v evangeliju.

Kako Božja beseda deluje v človeku? Kakšne so zakonitosti? Kako očistiti srce – misli in čutenje, da bi Božja beseda padla na 'rodovitna tla'?

Povezava med razumevanjem evangeljskega besedila in tem, da nas le-ta spreminja. Bog se je dotaknil mojega življenja in me spremenil.

Ponedeljek, 18. 11. 2013Unionska dvorana (Miklošičeva 3, Ljubljana - http://goo.gl/maps/IWtZC), ob 18.00
Pedro Opeka – Pričevanje o pravičnosti in pravici

Organizira: Civilna družba za pravično Slovenijo
Pedro Opeka, duhovnik lazarist in misijonar na Madagaskarju

Torek, 19. 11. 2013 – Dvorana Teološke fakultete, ob 19.30
Sprejemam in spreminjam
dr. Aleksander Zadel, doktor psiholoških znanosti in specialist klinične psihologije

Moderna družba postavlja pred nas iz dneva v dan nove izzive. Partnerji, sodelavci, nadrejeni, otroci od nas pričakujejo, da smo pripravljeni od sebe dati vse in še več. Pogosto smo v tekmi s pričakovanji okolice utrujeni in izčrpani. Posledica tega je nejevolja, apatija in pogosto tudi depresija. Kaj počne človek, ki je poln energije, vesel in radosten drugače? Ali dela manj? Ali so bližnji do njega manj zahtevni? Ali vozi po cestah, kjer je manj prometa? Sposobnost prilagajanja spremembam je deloma prirojena, v veliki meri pa priučena sposobnost. Na predavanju in razgovoru bomo odstrli tančico vprašanja zakaj smo taki kot smo in nismo taki kot bi si želeli biti.

Sreda, 20. 11. 2013 – Dvorana Teološke fakultete, ob 19.30
Pridite in poglejte – je danes drugače?
V zadnjih 20 letih v Cerkvi pogosto slišimo o spodletelih poskusih pastoralnega načrtovanja. Kako pa je tokrat?

Rafo Pinosa, duhovnik, salezijanec, dolgoletni mladinski delavec, specializant managementa človeških virov
Štefan Kržišnik, vodja programov Iskreni.net.

Pred dobrima dvema letoma je bil v Cerkvi na Slovenskem na pobudo SŠK ustanovljen Strateški svet – skupina, zadolžena za pripravo krovnega dokumenta pastoralnega načrtovanja Cerkve na Slovenskem z naslovom Pridite in poglejte. Avgusta 2012 je bil dokument predstavljen širši javnosti in procesi načrtovanja so se pričeli tudi na drugih ravneh.

Vsak proces načrtovanja je proces pastoralnega spreobrnjenja, v katerem naj bi se spreminjal predvsem tisti, ki načrtuje. V zadnjih 20 letih v Cerkvi pogosto slišimo o spodletelih poskusih pastoralnega načrtovanja. Kako pa je tokrat? Kakšni so sadovi zadnjega pastoralnega načrtovanja v Cerkvi na Slovenskem? Kako ta proces spreminja občestva, posameznike in strukture?

Četrtek, 21. 11. 2013 – Dvorana Teološke fakultete, ob 19.30
Sveto kot neizbežno
Prof. dr. Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Zadnje obdobje naše narodne zgodovine pretresajo številni škandali in afere, ki kličejo po spremembah v miselnosti, delovanju posameznikov in celotnih sistemov naše družbe. Vstajniška gibanja zahtevajo odstop starih nomenklatur ter novega in poštenega delovanja drugih ljudi. Vsak ima svoje ideje, vsak svoja imena, svoje predloge, vsi bi nekaj menjali in spreminjali.

Res lahko spreminjamo vse, kar nam ni všeč?

Ali je v našem kulturnem okolju še kaj, kar je »sveto« in zaradi tega nespremenljivo? Je to svetost življenja od spočetja do naravne smrti? Kakšno naj bi bilo človeka vredno in dostojno življenje, ki ščiti dostojanstvo slehernega med nami in mu omogoča tudi versko, kulturno in socialno delovanje? Kako v luči sodobnih tendenc po spremembah gledati na pojmovanje in razumevanje družine, starševstva, pravice do otrok? Kako se obvarovati pred tem, da bi na človeka ne gledali kot na »homusfaber«, ki je vrednoten zgolj skozi oči zaslužka? Kaj je naši družbi v času, v katerem smo, ostalo kot bistveno in sveto? Za kaj bi bili danes pripravljeni dati življenje? Za katere vrednote si bomo morali prizadevati v prihodnosti?

Več informacij na el. pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po telefonu 041/288 917 (Tone Česen, študentski duhovnik).

Če si pripravljen sodelovati kot prostovoljec pri izvedbi Nikodemovih večerih, se oglasi na Unipasu ali na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Hvala! :-)

Nikodemovi večeri 2012: Na razpotju

alt

 

NIKODEMOVI VEČERI 2012: NA RAZPOTJU

Kam gremo in kam bi radi šli?

 

12. – 22. november 2012

 vsak večer od ponedeljka do četrtka ob 19.30

Dvorana Teološke fakultete, Poljanska 4, Ljubljana

 

 

Naslov Nikodemovih večerov 2012 Na razpotju želi zajeti duh časa in novo obdobje pastoralnega načrtovanja v Cerkvi na Slovenskem. Nikodemovi večeri 2012 predstavljajo priložnost za refleksijo naših miselnih konceptov, vrednot in življenjskih stilov, ki jih bomo postavljali pod vprašaj ter spodbujali k potrebnim spremembam v nas samih, Cerkvi in družbi. Tematika večerov se naslanja na krovni dokument Slovenskega pastoralnega načrta »Pridite in poglejte«, ki ga želimo skupaj z govorci ovrednotiti ob izkušnjah na osebnem, cerkvenem in družbenem področju. Čutimo, da stojimo na razpotju in pred potrebnimi odločitvami, kje smo, kam gremo in kam bi zares radi šliskupaj!

Nikodemovi večeri 2010

thumbnail SOLIDARNOST – UPANJE ZA PRIHODNOST

Teološka fakulteta, 15.-25.11., ob 19.30

Nikodemovi večeri 2010 nosijo naslov: Solidarnost – upanje za prihodnost. Skupina, ki pripravlja celoten program, želi slediti splošnim smernicam in poudarkom letošnjega pastoralnega leta: solidarnost, dobrodelnost in prostovoljstvo. Tako je bil tudi izbor predavateljev in vsebin narejen pod tem kriterijem.

Več ...