Staviš, da smo ga srečali?

Čeprav sem že lep čas na celini, misel še vedno rada uide med spomine na dogodke, ki so pisali letošnjo zgodbo na Kaprijah. Pričakovanja in pohvale drugih o duhovno-počitniškem programu, ki se odvija vsako leto na otoku, so letos dosegla tudi moja ušesa.

Že ko sem v Šibeniku stopila na trajekt, sem začutila, da se bližamo nečemu lepemu. Na otoku, na katerem ni avtomobilskega prometa in kjer nam že sama narava govori o čudovitem Božjem stvarstvu, smo preživeli idiličen teden. Poleg druženja in novih poznanstev, ki se bodo nedvomno nadaljevala tudi doma, smo se medsebojno duhovno bogatili. Bili smo deležni prijetne dobrodošlice, objema morskih valov, prisluhnili smo vzpodbudnim pridigam, ob kitarah so zazvenele prelepe melodije.

 

Kakšne spomine ste v meni pustili, Kaprijčani? Čudovita atmosfera, kjer je On sredi med nami. Tišina, ki nam na celini tako zelo manjka. Taktični napadi na cukanje ušes (pri igri Morilec). Pogled, uprt v žarečo kroglo, ki izginja in nam naznanja, da se dan poslavlja. Plavanje med svetlikajočim se planktonom v večernih urah. Zvezdni utrinki, ki se vedno znova dotaknejo hrepenečega srca. Sladkanje z okusno torto (po oskrbnikovih besedah je v takšni količini Kaprije doslej še niso bile deležne). Prosti večeri, obarvani s smehom in druženjem. Sveta maša v soju sveč in skupnem zbiranju ob Njem doda dnevu svojo vrednost.

 

Odrinili smo na globoko. Na morsko dno in v lastno notranjost. Zelo hitro smo ugotovili, da to od nas terja napor. Morali smo zajeti sapo, zbrati moč za odriv in potop, nato pa smo raziskovali. Ozirali smo se z gore, se ustavili pri vodnjaku, Mu pustili stopiti v naš čoln. Krščanska vera ni samotarska vera, potrebno je občestvo. Sestavljali smo občestvo, zbrano v Njegovem imenu. Razglabljali smo o Sveti Trojici - težko razumljivo, a dobro domišljeno. Nadeli smo si Božjo opremo. Bomo na celini odbojevali uspešen boj? V Sv. pismu 365-krat beremo: Ne boj se! Skozi bogat in poln teden smo spoznali, da moramo izstopiti iz samega sebe in iti v svet. Brez strahu. Bog mi daje smerokaze, ves čas se grebe zame. Kapo dol! Pred Njim, ki je nad vsem. Pred našimi duhovnimi voditelji in pred vsemi udeleženci, s katerimi smo sooblikovali nepozaben teden. Občutili smo radost. Srečali smo Ga. Tu, na Kaprijah. Ne verjameš? Staviš z nami? 

Monika

              

 

 

Počitniški teden 2013

Kaprije. »Kaj so Kaprije? Kje se nahajajo?« Verjetno se je vsak izmed nas že kdaj srečal s takšnimi vprašanji, postavljenimi s strani prijateljev, sodelavcev, staršev…  Prvo leto še sama nisem znala točno odgovoriti na tovrstna vprašanja: »Kaprije so tam nekje pri Šibeniku, otok v srednji Dalmaciji«. Vendar mi vsako leto ta »otok sredi Dalmacije« pomeni več. Kaprije mi predstavljajo mir, odmik. Kaprije so skupnost. Odprtost. Prijaznost. Smeh. Sprejetost. Kaprije so košček nebes na zemlji.

 

Košček nebes na zemlji« smo se trudili ustvariti tudi udeleženci letošnjega počitniškega tednu za mlade (24-37 let), ki je potekal od 11. do 18. avgusta 2013. Skupaj z voditeljem Robertom in kaplanom Tomažem se nas je okrog trideset mladih, iz različnih koncev Slovenije, podalo na skupni dopust. Ker sem že prej imela izkušnje z duhovno-počitniškimi progami na Kaprijah, se mi je zdel ta teden veliko bolj umirjen. Jutranjim hvalnicam in maši je sledil zajtrk, nato je bil čas za kopanje in igranje družabnih iger, sprehodov ob obali ter kavic v prijetnih kavarnicah. Sledilo je opoldansko delo po skupinah, nato kosilo. Po kosilu je bil zopet prosti čas in možnost plavanja in drugih aktivnosti. Skupina za kuhanje je vedno pripravila slastne obroke in po večerji smo tako s polnimi trebuhi največkrat še kakšno zapeli nato pa odšli v kaprijski »downtown« J, na pivo, sladoled in sprehod.

 

Teden je minil prehitro, kot mine prehitro vsako leto, in nepozabnih trenutkov je bilo zopet za celo ribiško mrežo. Izjemno lepa in doživeta je bila maša za praznik Marijinega vnebovzetja. Z armafleksi smo se podali na bližnji hrib, kjer je bila na vrhu darovana maša ob prečudovitem sončnem zahodu v ozadju. Prav tako so bili čudoviti tudi sončni vzhodi, nočno opazovanje utrinkov, večerni sprehodi, tarokiranje na plaži, igranje dalmatinskih pesmi na kitaro, skupno petje, večernice na plaži, slasten marmorni kolač, domači kaprijski kruh, drobne pozornosti, nasmejani obrazi, ujeti pogledi, zaupni pogovori, iskreni objemi, vse to zavito v božji blagoslov in Njegovo navzočnost.

Prek ljudi, skupnosti in sobivanja se nam na poseben način razkriva On, za katerega mislim, da nam je bil ta teden še posebej blizu. Kaprije so dokaz, da lahko ljudje z Njegovo pomočjo resnično ustvarimo košček nebes na zemlji.

 

                                                                                                                                      Nika

Kaprije 2013: Iščemo krmarja

Študentje in mladi v poklicih smo med 4. in 11. avgustom na Kaprijah iskali krmarja. Takega, ki bo varno vodil našo barko. Takega, ki mu lahko zaupamo krmilo svojega življenja.

Ob papeževi poslanici za SDM 2013 ter vedno živem izviru Božje besede smo raziskovali temeljne kamne naše vere. Razmišljali smo, kdo je Bog in kakšne so naše predstave o njem. Odkrivali in ustvarjali smo priložnosti, kjer lahko srečamo Kristusa in si med seboj delili izkušnje, v čem nas tako nagovarja, da o njem spregovorimo še drugim.

Več pa si preberite v prispevkih udeležencev :)